" Farkındalık ve Markalaşma Adına "
balevi_slider_01.jpg balevi_slider_02.jpg balevi_slider_03.jpg balevi_slider_04.jpg balevi_slider_05.jpg balevi_slider_06.jpg balevi_slider_07.jpg balevi_slider_08.jpg

HABERLER

Marmaris Bal Evi Bilimle Taçlandırıldı

13 Mart 2012 Salı Günü Muğla Üniversitesi Rektörlük binasında Marmaris Ticaret Odası ve Muğla Üniversitesi Rektörlüğü arasında protokol imzalandı.

Marmaris Ticaret Odası (MTO)  tarafından Osmaniye Köyü’nde hayata geçirilmekte olan Bal Evi Projesi’ne Muğla Üniversitesi (MÜ) de bilimsel destek verecek. Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar  ve  Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal bu amaçla bir protokole imza attı. İmza törenine MÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Işıloğlu, MTO Yönetim Kurulu üyeleri Metin Totoğlu, Süleyman Erdaş, Osmaniye Muhtarı Hüseyin Aydın ve Marmaris Bal Evi Genel Koordinatörü Şiir Dürüst katıldı.

Prof. Dr. Harmandar, Bal Evi Projesi’ne katkı sağlamaktan mutluluk duyduklarını, arıcılığın yanı sıra turizme de fayda sağlayacağına inandıklarını belirterek projede emeği geçen herkesi kutladıklarını dile getirdi.

Baysal “Bilim ve eğitimsel çalışmaları içeren bu işbirliğiyle Bal Evi’nin taçlandırıldığını düşünüyorum” dedi. Harmandar ve Baysal’ın  MÜ Rektörlük binasında imzaladığı protokole göre, yakın zamanda hizmete girecek Marmaris Bal Evi bünyesinde, M.Ü. Arıcılık ve İpekböcekçiliği Araştırma ve Uygulama Merkezinin bir bürosu oluşturulacak. Büroda, teknik arıcılık uygulamaları, arı ürünlerinin uygulamalı üretimi, arı ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve organik arıcılık konularında üretici ve tüketicilere yönelik eğitimler düzenlenecek. 

Nisan ayında hizmete açılacak "Marmaris Bal Evi"ndeki hazırlıklar sürerken, diğer yandan  işlevi ve verimliğinin artırılması amacıyla da çalışmalar yürütülüyor. MTO bu amaçla, daha önce arıcılar, bilim adamları, yerel yöneticiler ve sektör temsilcilerinin bir araya gelmesini, düzenlediği toplantılarla fikir alış verişinde bulunulmasını sağlamıştı. Toplantılarda, Bal Evi’nin Marmaris çam balının kalitesini, arıcının da kazancı artıracağı, turizme, ekonomiye ve doğaya katkı sağlayacağı konusunda fikir birliği olduğu ortaya çıkmıştı. MTO yönetiminin projeye dahil ettiği gibi, eğitim ayağının da oluşturulması gerektiği vurgulanmıştı.  Oda yönetimi, arıcılığın eğitimle bütünleşip, güçlenmesini sağlamak amacıyla, M.Ü.’den destek istedi. Üniversite de isteğe olumlu yanıt verince, işbirliği, M.Ü. Rektörlük binasında imzalanan sözleşmeyle hayata geçirildi.  

TEKNİK VE BİLİMSEL DESTEK SÖZÜ

Bu süreç içerisinde MTO’dan desteğini hiç esirgemeyen, M.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 92’sinin Türkiye’de, bunun en büyük bölümünün de Muğla’da üretildiğine dikkat çekerek, “Bu sebeple Osmaniye’de hizmete girecek Marmaris Bal Evi projesini çok önemsiyoruz.  Teknik ve bilimsel açıdan elimizden gelen desteği vermeye, MTO’yla koordineli çalışmaya her zaman hazırız. Çünkü biz de sizler gibi projenin en önemli ayaklarından birinin eğitim olduğunu düşünüyoruz.  Başta MTO yönetimi olmak üzere, arıcılığın yanı sıra doğaya ve turizme fayda sağlayacağına inandığımız projenin hayata geçmesine emeği geçen herkesi kutluyoruz” diye konuştu.

Baysal, Prof. Işıloğlu’na görüşlerinden ötürü teşekkür ettikten sonra “Projeyi eğitimle bütünleştirmek istedik, sizden destek gelmesi de bizi memnun etti” dedi.

İmza töreni sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Baysal, yaklaşık 1 milyon TL’ye mal olacağını kaydettiği Marmaris Bal Evi hakkında şu bilgileri verdi:

FARKLI ZENGİLİKLERİMİZİ DE TANITMAK İSTİYORUZ

“Üniversitemizin desteği ile bölgede arıcılıkla uğraşan köylülerimize arı yetiştiriciliği konusunda bilimsel destek sağlamış olacağız. Amacımız turistlerin deniz, kum ve güneşi ile tanıdığı Marmaris’i farklı doğal zenginlikleriyle tanıtmak. Marmaris Bal Evi Projesi, tasarımı ile bölgemizde hayata geçmeyi başarmış mimari bir başarıdır. Bal Evi, bin metrekarelik bir alanda bulunmaktadır. Mimari yapısı petek şeklinde olan Marmaris Bal Evi, yaklaşık 1100 metrekarelik taş zemin kaplaması ve yürüyüş yolları, 120 metre kısa taş duvar, üzerine ahşap korkuluk ve 110 metrekare verandadan oluşacak. Üstten bakıldığında bal peteğini andıran Bal Evi, 11 petekten oluşuyor. Girişte yerel ürünlerin satış ve tanıtım köşesi olacak. Köy meydanı ve etkinlik alanı için düzenlenecek anfi, arazi içine koyulacak taş ve ahşap dekorlar, heykeller ve banklar, otopark alanlarının zemin iyileştirmesi ve çevre düzenlemesiyle peyzaj ürünlerinin temini yapılacak.” 


Makale İle İlgili Resimler