" Farkındalık ve Markalaşma Adına "
balevi_slider_01.jpg balevi_slider_02.jpg balevi_slider_03.jpg balevi_slider_04.jpg balevi_slider_05.jpg balevi_slider_06.jpg balevi_slider_07.jpg balevi_slider_08.jpg

HABERLER

Marmaris Bal Evi Farklı Konseptiyle Sektöre Ve Turizme Hizmet Ediyor

Güncelleme : 04 Kasım 2012 12:53

Anadolu Ajansı Haber

Osmaniye köyünde Marmaris Ticaret Odası tarafından yaptırılan Marmaris Bal Evinin dünyada bu konseptte ilk çalışma olduğu belirtiliyor.

Dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ını gerçekleştiren Türkiye'de, üretimin yüzde 33'ünü Marmaris sağlıyor. Çam balının tanıtılması ve kalitesinin arttırılması amacıyla yapılan Marmaris Bal Evi, bir süre önce tamamlandı ve ziyarete açıldı.

Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıcılığın Marmaris'te turizmden sonra ikinci önemli sektör olduğunu, bu nedenle sektörü korumaya ve değer kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.Markalaşma ve farkındalık oluşturma adına Marmaris Bal Evi oluşturduklarını anlatan Baysal, "Bu sayede hem bal üreticilerine destek olduk hem de turizme destinasyon kazandırdık. Bal evi yapılış şekli ve amacıyla dünyada bir ilk. İlçemizde geçtiğimiz hafta düzenlenen Arıcılar Kongresi'ne katılan Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratia Marmaris bal evini ziyaretinde, dünyada bu konseptte yapılan tek yer olduğunu ifade etti. Bal evi Marmaris ve çam balı açısından çok önemli bir çalışma" dedi.

Baysal, Marmaris Bal Evi'nin resmi açılışının 9 Kasım Cuma günü saat 14:00 de T.C.Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla yapılmasının planlandığını kaydetti.

-Arıcılıkla ilgili her şey bal evinde görülebiliyor-

Marmaris Bal Evi Genel Koordinatörü Şiir Dürüst ise Marmaris Bal Evi'nin bir sosyal proje olduğunu söyledi.

Bal evini ziyaret edenlerin belgesel izler gibi bal üretiminin tarihçesi ve balın özellikleri hakkında bilgi sahibi olabildiğini anlatan Dürüst, "Ziyaretçilerimiz arıların larva halinden bal yapma evresine kadar olan tüm evresini görebiliyor. MÖ 7 binli yıllara kadar olan arıcılıkla ilgili bilgilere ulaşabiliyorlar. Burada Türkiye'deki göçer arıcılığı anlatan bir bölümümüz var. Arıcılığın hangi bölgelerde daha yoğun olarak yapıldığı konusunda bilgi veriyoruz" diye konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından Marmaris Bal Evi'nde arıcılıkla ilgili eğitim verileceğine değinen Dürüst, öğrencilere yönelik gezi ve konferanslar düzenlemeyi planladıklarını dile getirdi.

Son yıllarda arıcılıkta sahte bal gibi çeşitli oyunlar oynandığını belirten Dürüst, daha önce yapılan yarışmalarda birinci seçilen Osmaniye'de üretilen Marmaris çam balının güvenli bir şekilde vatandaşın kullanımına sunulması açısından da bal evinin önemli rol oynayacağını ifade etti.

-Marmaris Bal Evi-

Mimarisi petek şeklinde yapılan bal evinde bal analiz ve kontrolü ile satış kısmının yanı sıra arıcılığın tarihini anlatan müze bulunuyor. Müzede, geçmişten bugüne arı kovanlarının gelişimi ve arıcılıkta kullanılan aletler sergileniyor. Camdan yapılan bir kovanda ise arılar ve bal yapımı ziyaretçiler tarafından izlenebiliyor.

Marmaris Bal Evi'nde ilçenin köylerindeki üreticilerden satın alınan ve analizleri yapılan balın gıda mühendisi gözetiminde dolumu yapılıyor. Marmaris Çam Balı etiketi ile satışa sunulan ürünlere bölgeyi ziyaret eden turistler ve vatandaşlar ilgi gösteriyor.

Anadolu Ajansı

Makale İle İlgili Resimler